MMU KAAN – Teknik Özellikleri

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan KAAN Geliştirilmesi Projesi’nde şirketimiz ana yüklenici konumundadır.

Proje, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kabiliyetlerle Türkiye’yi dünya çapında ABD, Rusya, Çin gibi 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasına sokmayı hedeflemektedir.

KAAN, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapmayı ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almasını öngörmektedir.

KAAN Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile 5 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmış olup, ana yüklenici TUSAŞ başta olmak üzere, projenin tüm paydaşları ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. İmzalanan mevcut sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamaktadır. Bu dönemde hava aracının tasarlanması, mühendislik, teknoloji, test altyapıları ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi ile muharip uçak tasarım ve geliştirilmesine yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanmaktadır. TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasındaki KAAN geliştirmesine yönelik ‘Ana İlkeler Sözleşmesi’ (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, anlaşma tutanağı ise 10 Mayıs 2017’de imzalanmıştır. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Ön tasarım aşaması sonunda projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülmektedir.

TUSAŞ, projenin ana hedefleri doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, entegrasyonu, sertifikasyonu, bakım ve idamesine yönelik bilgi ve tecrübesini artırmak için tüm milli imkânları kullanma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.

KAAN’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla belirlenen çift motorlu KAAN konfigürasyonunda özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülmektedir. Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanana kadar KAAN, hazır motor kullanarak hava aracı geliştirme faaliyetlerine devam edecektir.

  1. nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini karşılamak için üstün kabiliyetler sunmaktadır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile KAAN, yüksek hayatta kalma yeteneğine sahip tam bir savaş uçağıdır.

KAAN Geliştirilmesi Projesi’nin önemli adımlarından biri olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi, test faaliyetleri ve en son mühendislik araçları ve yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

KAAN’ın kokpit tasarımı, 5. nesil savaş uçaklarının gerektirdiği kabiliyetleri ve ekipmanları içeren bir yaklaşım ile pilotun iş yükünü minimize etmeyi hedeflemektedir. Tasarım süreci, pilotun fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörlerini göz önünde bulundurarak pilotun durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamını geliştirmektedir.

KAAN, üstün hava hâkimiyeti sağlayarak yeni silahlarla artırılmış hava-hava muharebe menzili, yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş, yapay zekâ ve nöral ağ desteği ile artırılmış muharebe gücü sunmaktadır.

MMU KAAN – Teknik Özellikleri

TASARIM ÖZELLİKLERİ

Uçağın birebir ölçülerde hazırlanan maketi ilk defa 2019 Paris Havacılık Fuarı’nda kamuoyuna tanıtılmıştır. Haziran 2021’de ise Türk Hava Kuvvetleri’nin basına yaptığı sunumda MMU’nun tasarım özellikleri ve ihtiyaçları açıklanmıştır:

Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
Süperseyir kabiliyeti
Uzun harekât yarıçapı
Radarda düşük görünürlük
Sensör füzyonu
Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti

Teknik Özellikler

Mürettebat: 1
Uzunluk:21 metre (69ft)
Yükseklik: 6 metre (20 ft)
Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan
Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76 kN)
Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)

Performans

Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)
Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
G limiti: +9g / -3,5g

Aviyonikler

ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) sensörü
EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
Kaska Monteli Nişangah Sistemi

Milli muharip uçak ne demek? Kaan isminin anlamı nedir? Yerli savaş uçağı Kaan'ın özellikleri - 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Başa Dön